VasaStafetten 2014

Av Hug IT
2014-08-25 Vasastafetten

Så då har årets höjdpunkt åter igen passerat. Helgen i Dalarna är fantastiskt trevlig och den sporrar i vart fall mig till att dels träna lite hårdare, men även att satsa på att få ihop lag även nästkommande år. Den här 2 dagars trippen vill man inte gå miste om.

Årets äventyr började i guldsmedshyttan kl. 15 på fredagen då vi började tuffa på upp mot Mora, vi hade under dagen förberett kvällens måltid och när vi kom upp stod både tält och mat på plats relativt fort. Under kvällen tilldelades sedan sträckorna innan det blev tidig läggning.

Klockorna ringde vid 05-tiden, mulet och regn i luften, ca 6-7 grader och allmänt småsegt. Klockan 6 åker vi så mot starten i Sälen och väl på plats så är det ömsom regn och ömsom uppehåll, men efter 10-tiden behövde vi trots allt inte se mer regn för denna tävlingsdagen!

Sträcka 1:

Lag 1- Startar stafetten med Max Bergström, han gör en stabil sträcka, går behärskat upp för, för att sedan ta placeringar på flaken, han växlar efter 36.36 på en 15:e plats

Lag 2- Lars fick starta stafetten för andra laget, han hade gett sig själv 46 min men lyckades i själva verket något bättre än så 45.45, här låg laget bättre än fjolåret.

Sträcka 2:

Lag 1- Andra sträckan förvaltades sedan av Noras Peter Grönlund, en väldigt strong insatts på den tuffa 14 km sträckan som i år var extremt blöt. 1.01.23 och laget låg här på 17:e plats.

Lag 2- Tord Blücher, riktiga långräven, tog över efter Lasse, han sprang bra men fick verkligen kämpa i blötan. Efter 1.17.50 så ligger dock laget bra till för en tid ner under 8 timmar.

Sträcka 3:

Lag 1- Vi hämtade tredje sträckans löpare från Östansjö, Emil Franzén springer den tuffa sträckan mellan Mångsbodarna och Risberg. Som sig bör fick han en tuff dag på jobbet bland spång och myr men landade ändå på tiden: 53.27 och laget växlade som 21:a

Lag 2- Matias Dahlin tar sedan över och ska föra laget till Risberg via Tennäng. Han gör detta väldigt bra 53.52 är inte långt från planerade tiden, han tar ca 60 platser i klassen och för upp laget till en 125 plats.

Sträcka 4:

Lag 1- David Gertsson har varit med några gånger i vasastafetten och i fjol sprang han för första gången 4:e sträckan, i år hade han den samma och då fick han chansen att utmana på riktigt och visa vad han går för och som han gjorde det, pers med över 2 minuter! Tiden 52.50 räckte till en 12 plats totalt på sträckan och laget växlade åter igen som 17:de lag.

Lag 2- Mattias Jansson, en kille som vi lånat in från Hjulsjö fick äran att föra laget vidare från Risberg. Han gjorde detta väldigt bra och i Evertsberg växlade laget på 121 plats och Mattias fick då tiden 1.04.11.

Sträcka 5

Lag 1- För andra året i rad lät vi Johan Eriksson från Kopparberg springa från Evertsberg via Lundbergs backarna till Oxberg, en nätt och fin sträcka på 15 km, 115 meters höjdskillnad och ca 5 km myrmark. Johan gjorde det fantastiskt bra, 8:e tid på sträckan med en tid på 56.37, så låg laget här på 14:e plats.

Lag 2- Den tuffaste sträckan i Vasan fick Rolf Grönros springa för andralaget, Rolf från Nora gjorde detta väldigt behärskat och bra. Han växlade efter 1.12.32 och laget låg långt före fjolårets tid, placeringen vid Oxberg, finfina 117.

Sträcka 6:

Lag 1- Lagmedlemmar för storådalens SK i Vasastafettens historia har nog inte sträckt sig så här långt ut från distriktet tidigare. På 6:e sträckan mellan Oxberg och Gopshus hade vi givit Ingemar Georgsson från Östersund chansen och han gjorde minsann inte bort sig. Enligt schemat skulle han springa på 21.30, tiden vid växling blev 21.31 och en 16:e plats vid Gopshus. 

Lag 2- Efter 5 raka herrar var det så dags för en dam att ta 6:e sträckan. Veronica fick chansen på den 4,5 km långa sträckan och gjorde det bra, hon sprang på 33.34 och hade med den tiden en 292:a plats på sträckan av ca 550 startande. Laget låg här på 137:e plats.

Sträcka 7:

Lag 1- För andra året i rad fick Tommy ta en av de korta sträckorna, men denna gången mellan Gopshus och Hökberg. Efter väldigt mycket skador så har träningsdosen blivit lidande och även om Tommy var missnöjd så gjorde han säkerligen allt han kunde. I Hökberg växlades det efter 22.03, och en total 16:e plats.

Lag 2- Det var så dags för femte starten i rad för Annette i Storådalenlinnet och denna gången fick hon uppgiften att föra laget ned till Hökberg. Annette gick ut tufft men lyckades hålla tempot hela vägen och hade till slut en snittid på 5.44, totaltid på 26.53 och lyckades försvara den fina 137:e placeringen.

Sträcka 8:

Lag 1- I sista minuten fick Johan H hoppa in i laget, det var så sent som för 10 dagar sedan som han blev blixtinkallad. På grund av det sena inhoppet så kunde vi inte veta så mycket om hans kapacitet men den 4,7 km långa sträckan mellan Hökberg och Läde tyckte vi blev en lämplig uppgift och det visade sig att vi hade rätt, för med 21.34 så lyckades han gå bättre än schemat och växlade på 17:e plats.

Lag 2- Det är fantastiskt kul att kunna konstatera att Kerstin åter igen medverkat på en tävling, det var nästan 2,5 år sen senast. Hon skulle få uppgiften att ta laget till Läde och gjorde detta på 29.23 en tid som innebar att laget växlade på en 152:a plats.

Sträcka 9:

Lag 1- Stefan missade tyvärr fjolåret och gissa om han var springsugen i år. Han har tyvärr inte fått de milen han skulle velat ha, men det skulle visa sig att 9:e sträckans 5,5 km skulle gå galant ändå. Med tiden 25.21 så hade han inte bara 29:e plats totalt utan även givit laget en 17:e plats efter 9:o sträckor.

Lag 2- Senast Kent var med i Vasastafetten var nog mer än tio år sedan men nu var det så äntligen dags igen. 5,5 km fick lov att bli en lämplig uppgift och med 27.37 så lyckades han få ner km tiderna till 5.03 och laget växlade här på en 144:e plats.

Sträcka 10:

Lag 1- Lagledaren fick så alltså ta hand om sista sträckan, precis som i fjol alltså. Målet i förhand var att Niclas skulle ta sig ner under 36 min och med 36 .07 var han relativt nöjd, det var 1.30 bättre än 2013 och det var en tid som innebar 8:e tid på sträckan och 15:e plats för laget i mål. Lag 1 slutade på 6.27.29 och en 15:e plats, tyvärr blev det 2 min sämre än i fjol men är super nöjd med alla duktiga löpare!

Lag 2- Efter den bra starten skulle så Tommy K få ta laget i mål, den uppgiften skull visa sig bli en framgång och Tommy sprang dom 8,9 km på 40.49, en km tid på 4,36 vilket skulle visa sig bli klart snabbast i lag 2! Tommy blev 48:a på sträckan och i mål blev så lag 2 placerade på en 120 plats med en totaltid på 7.52.25 det betyder att man gjorde dom 90 km ca 16 min bättre än i fjol.

Efter stafetten var det så dags för den traditionella 5-kampen, ofantligt spännande och händelserika tävlingar med allt från brännbollsgolf till stövel kast. Efter detta blev det en god middag bestående av grillat kött och potatis sallad. Prisutdelningen genomfördes i tältet och efter det blev det musikkväll med Bengt, en riktigt underhållande afton.

Vi siktar redan nu fram mot 2015, de som vill anmäla sitt intresse gör det via Facebook, telefon eller e-post. Senast den 31:a januari vill vi ha din intresseanmälan. Får vi inte in några intresseanmälningar så kommer vi inte lägga ner fullt så mycket jobb och då kommer vi självfallet inte att åka. Så greppa telefonen, ring och boka redan idag!

Stort tack alla löpare och Bengt för ert underbara engagemang och jag hoppas verkligen att de flesta vill medverka även nästa år.

< Se resultat, Lag-1 >    < Se resultat, Lag-2 >

Med vänlig hälsning

Niclas Andersson

Telefon: 0731-404700
e-post: mr_niclas_kille@hotmail.com

Lars Söderström

Telefon: 070-7445881
e-post: bitvargen@live.se